lunes. 23.06.2025

Filloas de leite, frixuelos ou crêpes, doce de Entroido?

Segundo esteas en Galicia, Asturias ou Francia chámaselle de forma distinta pero en esencia son o mesmo
somoscomarca_entroido_filloas_2023 (3)
somoscomarca_entroido_filloas_2023 (3)

Si, comémolas no Entroido pero tamén o resto do ano, nunha data ou noutra, recheas de doce ou del salgado, o simplente cun pouqiño de mel, están boas envcalqueira ocasión.

Os ingredientes son: 200 gramos de fariña, ½ litro de leite, 2 culleres de azucre, 1 copa de anís ou coñac ou viño de Oporto — deste ingredientes pódese prescindir— , 4 ovos, 1 pisca de sal, aceite de xirasol para untar a sartén.

O primeiro e bater un pouco os ovos para logo incorporarlle as 2 culleres de azucre. Unha vez ven mesturada engádeselle a culler do licor que se elixira, se non vos gustan con licor pódese prescindir deste igrediente, e por último incorpórase o sal.

somoscomarca_entroido_filloas_2023 (2)
Mesturando o bate coa fariña para que non queden grumos

Vértese na mezcla a fariña pouco a pouco e vaise removendo. Para que non queden grumos pásase por un colador grande . Métese o bate na neveira polo menos media hora.o cabo da cal poñémonos á faena.

somoscomarca_entroido_filloas_2023 (6)
Vertendo o bate na sartén

Poñemos unha «sartén antiadherente» ao lume —ao 8 ou 8.5 da cociña—. Cun pincel pintamos o fondo da sartén e botamos un cucharón do bate xirando a sartén para que quede ben estendido, o cabo de dous minutos cando estea dourada a filloa dáselle a volta e tense como 1 minuto máis.

somoscomarca_entroido_filloas_2023 (5)
Dándolle a volta

Recheo

Pode ser salgado ou doce. Un posible recheo salgado son unhas espinacas con gambas e bechamel, ou  cogomelos e xamón con bechamel,  polo con pementos e champiñóns...

En canto o doce, a min como máis me gustan e con mel, pero tamén poden levar leita condensada, crema pasteleira, nata, chocolate, marmelada de arandos, de melocotón...

somoscomarca_entroido_filloas_2023 (4)
somoscomarca_entroido_filloas_2023 (4)

Para acompañalas un pouquiño de viño de Porto que usamos para facelas ou unha copiña de augardente de hervas.

Filloas de leite, frixuelos ou crêpes, doce de Entroido?