
Valdeorras convertiuse esta primeira fin de semana de maio no centro do enoturismo en Galicia coa Primavera de Portas Abertas. Un total de 789 persoas achegáronse á comarca «para coñecer Valdeorras, o noso godello, o patrimonio e a paisaxe. Estamos moi contentos», resumía Joaquín Sánchez, presidente da Ruta do Viño.
Aportaba o presidente as boas cifras de participación, a pesar do mal tempo. «Comezando pola inauguración, para a que estaban inscritas 30 persoas e apareceron 80». As cifras amosan a mellora expoñencial con respecto ao ano pasado. «No 2023 viñeron 578 persoas, e este ano viñeron 789. No número de pernoctacións chegaron este 2024 ás 60, e o ano pasado foran 21».

Ademais dos autobuses, que tiveron as prazas completas dende hai semanas, chegaron «269 persoas frente as 99 do ano pasado por libre; e nos menús dos establecementos participantes pasaron de 43 a 128 este ano». Un dos elementos que máis poden condicionar este tipo de eventos é o tempo, e esta fin de semana non acompañou: «houbo algunhas actividades que tiveron que ser canceladas, ás que estaban inscritas 50 persoas».
Facía referencia tamén o presidente ao anuncio da alcaldesa de Carballeda, María del Carmen González, da súa intención de adherirse á Ruta do Viño: «Somos nove concellos en Valdeorras, oito están no Consello Regulador, e sete na Ruta do Viño. Agora unirase Carballeda e é unha moi boa noticia».
«Llevamos unos años con un turismo al alza. Lo estamos haciendo bien»
O alcalde do Barco de Valdeorras, Alfredo García, incidiu no seu balance na importancia de «dar a conocer la comarca, el vino, y eso lo estamos haciendo con creces». Agradecía neste senso o traballo «de los bodegueros, por elaborar cada vez mejor vino y crecer en ese grado de conocimiento de la gente hacia Valdeorras».

Lamentaba o rexedor o «pésimo» tempo que fixo esta fin de semana, pero poñendo tamén en valor «la cantidad de gente que vino a la comarca a pesar de ello. Esperemos que el próximo año tengamos buen tiempo y podamos disfrutar con mucho más relajo». E precisamente a ese desfrute e a aproveitar o que temos facía referencia ao confirmar que «necesitamos el enoturismo, el vino, la gastronomía y llevamos unos años donde el turismo no para de crecer en nuestra zona. Lo estamos haciendo bien».
Con todo, Alfredo García expresaba o seu desexo de seguir medrando co paso dos anos «sin parar de trabajar, porque el desarrollo turístico es un no parar».