
O Concello da Veiga continúa coa súa estratexia de desenvolvemento sostible centrada na rehabilitación de vivendas, a creación de emprego e a mellora dos servizos públicos, co obxectivo de manter e atraer poboación ao municipio. Así o destacou o alcalde, Juan Anta, quen fixo balance das iniciativas en marcha e dos datos positivos que está a rexistrar o concello.
«A defensa do proxecto sostible que temos na Veiga baséase na recuperación da vivenda, a creación de postos de emprego e a dotación de servizos públicos como mellor saneamento, o Grupo de Emerxencias Supramunicipal (GES) ou a ambulancia», explicou Anta. Segundo relata, trátase dun proxecto transversal que pretende consolidar e incrementar a poboación.
Entre os avances conseguidos, o rexedor destacou o crecemento da matrícula escolar e o éxito do programa de rehabilitación de vivendas. «Temos preto de 25 ou 26 nenos no colexio e case todas as 23 vivendas rehabilitadas están arrendadas, quedan só dúas dispoñibles», apuntou. Ademais, mantense aberto o prazo para solicitar axudas de ata 24.000 euros para a rehabilitación de vivendas privadas. «Animamos á xente a seguir pedindo estas axudas», engadiu.
Outro dos proxectos clave no desenvolvemento económico da Veiga é o CIMA (Centro de Innovación e Modernización Agraria), que busca dar valor engadido ao sector gandeiro. «Esta semana comezan os traballos de instalación das cámaras de carne e xa hai xente interesada na comercialización e explotación deste recurso», sinalou Anta. «Pasamos de 1.000 cabezas de gando a preto de 3.000 nas últimas dúas décadas, e o noso obxectivo é que a carne da Veiga teña un maior valor engadido».
A aposta pola vivenda pública tamén está a dar resultados. «Falaba co tenente de alcalde e coincidiamos en que todo o que non intentemos será algo que non terá futuro. Temos que apostar pola vivenda, e creo que somos o concello da provincia de Ourense con máis vivenda pública», afirmou Anta.
O concello tamén impulsa a produción agrícola con axudas ao cultivo de centeo e campañas de promoción da carne local. «O que non podemos permitir é que os prezos sigan sendo os mesmos que hai 20 anos. Temos que intentar axudar dentro do posible, e creo que este é o camiño correcto», afirmou o alcalde.
Por outra banda, A Veiga tamén está a promover o aproveitamento dos recursos locais a través de infraestruturas como o centro apícola ou o centro da faba. «Temos un obradoiro no CIMA onde se producen marmeladas e se fai o envasado», explicou Anta. Ademais, resalta a importancia da comercialización de carne cunha identidade propia.
O alcalde lembrou que o concello avanzou moito en servizos nos últimos anos. «Partimos dunha situación na que non había casa niño, nin casa do maior, nin GES, nin ambulancia, nin servizo sanitario ata as 22:00 horas, nin CIMA, nin observatorio astronómico, nin base forestal», destacou. «Agora cremos en ofrecer os mellores servizos».
Recentemente, Anta mantivo reunións con responsables da Xunta para avanzar na base forestal e en melloras de saneamento. «O 21 de xaneiro reuninme cos dous directores xerais de Montes para rematar a base forestal. Pola tarde, tivemos máis encontros para melloras en saneamento e abastecemento de auga. En 2023 actuamos en nove pobos cun investimento de preto de medio millón de euros», explicou.
Neste sentido, anunciou novas promocións. «A próxima semana licitaremos cinco apartamentos máis», asegurou. Segundo os datos do concello, a estratexia está a dar froitos. «Hai anos perdiamos arredor de 50 habitantes por ano, pero nos últimos 8 ou 9 anos conseguimos estabilizar a poboación».