domingo. 08.06.2025

A Veiga recupera a tradición dos «fachós»

O son dos bombos e aixadas encheu a noite da Veiga onde o folión desfrutou na véspera do día grade do Entroido, a Festa da Soá

O Fulión da Veiga reúnese desde hai máis de vinte anos a noite antes da Festa da Soá, o luns de Entroido. Xúntanse para tocar e troulear e logo fan unha cena a escote e pericote onde ademais cada quen trae doces e outras lambetadas propias da época. A churrascada tampouco falta nesta noite especial.

somoscomarca_240212_aveiga_entroido_fachos (2)

Onte tocou, e nunca mellor dito, recuperar unha tradición que estaba case esquecida. «A tradición era que na zona do embalse os pueblos da contorna foran, no Entrudio, cos «fachós» a queimarlle os pelos das pernas ás mozas», conta Manoli do Fulión da Veiga. 

somoscomarca_240212_aveiga_entroido_fachos (11)

Pero, esta maneira de proceder ven de moito máis atrás de cando os pueblos non estaban iluminados ,coma agora e o Entroido vivíase doutro xeito. «Antes como non había luz levábanse «fachós» para ir dun pueblo a outro. Ao chegar estaba trancado o paso con paus e rebolos no chan e había que pedir permiso. Una vez que conseguían entrar queimábanlle os pelos das pernas ás mozas e metíanse con elas», explica Manoli. «Tamén facían o dos farrapos», apunta. «Era o de coller farrapos e envolvelos na merda e tiralos uns aos outros», engade.

somoscomarca_240212_aveiga_entroido_fachos (7)
Logo da festa hai que repoñer forzas

 

Ademais de «enredar cos fachós», outra tradición, aínda que esta xa ven de lonxe, é enfariñarse. E vaia se se enfariñaron a conciencia! Darlle lume aos bombos para que foran quentando na véspera do día grande do Entroido, na Veiga, é indiscutible.

somoscomarca_240212_aveiga_entroido_fachos (9)
Hai pan que ten menos fariña que estes do fulión

Unha noite sen dúbida para recordar e, sobre todo, tocar. Hoxe Martes de Entroido Festa da Soá e saída das comparsa e folións desde a rotonda á entrada da Veiga ata o Toural. Logo todos a repor forzas ao pavillón municipal onde a fartura está garantida.

A Veiga recupera a tradición dos «fachós»