martes. 01.07.2025

Tostados e escumosos, protagonistas da «Primavera» en Hotel Calzada de Arcos

Cecilia Fernández:«A idea desta cata maridaxe era facer algo totalmente diferente, introducir viños que normalmente non se usan nestes contextos»

No marco das xornadas de Portas Abertas da Ruta dos Viños de Valdeorras, o Hotel Calzada de Arcos acolleu unha innovadora e exitosa cata maridaxe dirixida pola enóloga Cecilia Fernández. A actividade, que superou a vintena de participantes, tivo como eixo central dous protagonistas pouco habituais nas mesas de maridaxe: os viños tostados e os escumosos.

somoscomarca_rutadelvino_primaverapuertasabiertas_hotelcalzada (10)
Óliver Fernández e Cecilia Fernández, os outros dous protagonistas da cata maridaxe

«A idea desta cata maridaxe era facer algo totalmente diferente, introducir viños que normalmente non se usan nestes contextos», explicou Cecilia Fernández. «Sempre imos a tintos, brancos… viños máis clásicos. Aquí puxemos en valor viños singulares como os tostados e escumosos da zona».

somoscomarca_rutadelvino_primaverapuertasabiertas_hotelcalzada (2)

A cata deu comezo con dous pratos de mar: unha vieira cevichada con cabiar de cítricos, combinada cun tostado de Luar do Sil «o bocado e o trago de viño limpan un ao outro é coma se se  e todo o rato estás descubrindo sabores novos» e unha ostra en tempura con vinagreta de algas, maridada cun tostado de Viñaredo.

somoscomarca_rutadelvino_primaverapuertasabiertas_hotelcalzada (13)
Vieira cevichada con cabiar de cítricos, codorniz escabechada sobre faba loba, ostra en tempura con vinagreta de algas

«Os lodos do mar combinan moi ben coas acideces e dulzores destes viños. Cada bocado e cada trago limpanse entre si e crean un xogo continuo de sabores novos», comentou a enóloga. A textura crocante da tempura e a suavidade interior da ostra causaron unha verdadeira sensación entre os asistentes: «Foi unha explosión de cousas ricas», recoñeceu entre risas Cecilia.

somoscomarca_rutadelvino_primaverapuertasabiertas_hotelcalzada (15)
Escumoso que acompañou ao taco-taki de vaca con pan de algas e xeado de queixo

A proposta seguiu cunha codorniz escabechada sobre faba loba, maridada cun escumoso seco de godello de Roandi que aportaba frescura e equilibrio ao prato.

somoscomarca_rutadelvino_primaverapuertasabiertas_hotelcalzada (11)

A continuación, serviuse un taco-taki de vaca con pan de algas e xeado de queixo, acompañado dun espumoso rosado, tamén de Roandi, con notas de frambuesas e froitos vermellos, ideal para contrarrestar a graxa da carne.

somoscomarca_rutadelvino_primaverapuertasabiertas_hotelcalzada (8)

O peche foi un prato doce: fresas maceradas con granizado de kéfir acompañadas dun tostado tradicional de case vinte anos. «Aquí é o prato o que aporta a frescura, e o viño ofrece a intensidade doce final», sinalou Fernández.

somoscomarca_rutadelvino_primaverapuertasabiertas_hotelcalzada (6)

Entre o público, a sorpresa e o entusiasmo foron comúns denominadores. Teresa e José Luis, chegados desde Ponferrada, destacaron a innovación da proposta. «Coñecíamos os tostados do Ribeiro, pero non sabíamos que tamén había tostados en Valdeorras. Só por iso xa merecía a pena vir», sinalaron. Teresa máis centradoa nos viños que nas maridaxes, valorou moi positivamente o nivel dos caldos: «Calquera comida rica, con calquera viño rico, maridan perfectamente».

somoscomarca_rutadelvino_primaverapuertasabiertas_hotelcalzada (3)

Outros asistentes, como Paula ou Sandra, recoñeceron que era a súa primeira experiencia cunha cata deste estilo. «Nunca probara unha cata con tostados e espumosos, e gustoume moitísimo. A combinación de comida salgada con viños doces foi toda unha sorpresa», dixo Ana, unha das participantes máis novas.

somoscomarca_rutadelvino_primaverapuertasabiertas_hotelcalzada (14)

A tempura de ostra con viño tostado foi, sen dúbida, un dos pratos máis comentados: «Unha maridaxe sorprendente, onde textura e sabor se potenciaban mutuamente», destacaron varios asistentes.

somoscomarca_rutadelvino_primaverapuertasabiertas_hotelcalzada (9)

Desde o Hotel Calzada de Arcos, Mar Rodríguez, unha das responsables, mostrouse satisfeita coa acollida do evento: «É a primeira vez que participamos nas xornadas de Portas Abertas e entramos pola porta grande. Estamos encantados de traballar con profesionais como Cecilia e seguir ofrecendo propostas diferentes e coidadas».

somoscomarca_rutadelvino_primaverapuertasabiertas_hotelcalzada (6)

Ademais, avanzaron que a finais de maio terá lugar unha nova cita gastronómica, tamén no marco destas xornadas, cun formato máis lixeiro de aperitivos e música en directo. «Seguimos tentando achegar algo distinto e de calidade á comarca», conclúe Mar Rodríguez.

Tostados e escumosos, protagonistas da «Primavera» en Hotel Calzada de Arcos