Catas comentadas de aceite, mostra do funcionamento dun muiño ancestral, flocklore popular, venta de aceites e tamén, pulpo e churrasco para xantar
A localidade de Bendilló no concello lucense de Quiroga acolleu a décimo novena Mostra do aceite de Quiroga hoxe domingo, 12 de maio. O sol e o calor deixouse sentir no entorno da capela do San Xoan das Farrapas, onde se celebrou a festa do aceite.
As actividades comezaron
as 11:30 horas coa posta en marcha do muiño de aceite de Bendilló restaurado
por Guillermo Nogueira. Moéronse as aceitunas de xeito tradicional. O burro
(Nicolás) daba voltas a pía de moer para que as olivas se convertesen nunha
pasta. Logo a pasta que saíu de machicar as aceitunas levouse o lagar, onde se
depositou en capazos de esparto colocados uns por riba dos outros sendo
prensados ca prensa ou mazo.
Sobre os capazos bótouse auga quente que fixo que se separe a pasta na decantadora —por un lado quedou o aceite, por outro a auga e no fondo o poso. O aceite flota sobre a auga e para sepáralo abriron unha billa que ten o recipiente no fondo por onde saíu a auga e quedou só o aceite.
Na capela do san Xoan das Farrapas e o presidente da Asociación de Amigos dos Aceites de Quiroga e Gallaecia (Amiaquigal), José Espinosa Sánchez realizou unha cata comentada dos aceites que os colleiteiros presentaron este ano á Mostra, seis en total.
Logo música cos do Recanto e baile tradicional co grupo de danza San Martiño. E mentres se ía indo para as carpas onde xantar o pulpo á feira ou o churrasco, tocou catar e mercar aceites. Nas casetas tamén había licores, xoguetes, pan e incluso obxectos feitos con madeira de oliveira.
Esta mostra é un
bo xeito de promocionar e dinamizar a comarca así como amosar uns produtos
autóctonos únicos como son o aceite e os viños.